Menu

studencka kuchnia :

W moim blogu chciałabym przedstawić przepisy smaczne potrawy na każdą kieszeń :

Krem z dyni

cookingstudent

Zapraszam wszystkich do zapoznania się z moim ulubionym rodzajem zup: Panią zupę krem :)
W dzisiejszym wydaniu rozgrzewającą dyniową zupę idealną na chłodne wieczory no i oczywiście niesamowicie tematyczną w tej chwili ( Halloween tuż tuż ;)). Oprócz smaku ma również inną zaletę, a mianowicie cenę (dynia w okresie jesiennym kosztuje grosze- w moim przypadku 99 groszy :D ), w końcu autorką jest studentka, która zamiast odgrzewać słoiki woli sama coś "upichcić" ;) Na moją dzisiejszą zupę wydałam ok: 6,50 zł ( dynia 0,99 gr, mleko kokosowe 3,50 zł, mozzarella 1,99 zł - resztę składników miałam w domu :)  

 Aby przyrządzić nasze danie potrzebujemy:
- małą dynia 
- kilka ziemniaków
- mleko kokosowe 
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- cebulę
- 2 ząbki czosnku 
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1 łyżeczkę ostrej papryki
- 1 łyżeczkę curry
- 1 łyżeczkę imbiru 
- 2 łyżki oleju/ oliwy
Dodatkowo:
- słonecznik łuskany
- mozzarella 

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Ziemniaki i miąższ z dyni kroimy w kostkę. W garnku na oliwie lub oleju ( ja używam do tego oleju kokosowego) zeszklimy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy dynię oraz ziemniaki, kurkumę, ostrą paprykę, curry i imbir. Doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając.W tym czasie zagotowujemy bulion i dodajemy go do reszty składników- przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż  warzywa będą miękkie. Miksujemy w blenderem dolewając powoli mleka kokosowego. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. 

Krem nalewamy do naczynia, na wierzch układamy plasterek mozzarelli i posypujemy pestkami słonecznika,i gotowe :) 

Smacznego! :))
IMG_5814

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© studencka kuchnia :
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci